top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFilip De Greef

Bieden onder gesloten omslag, een zegen of een plaag?

Bijgewerkt op: 8 sep. 2020

“Kopers zitten hier zelf niet op te wachten”

De nieuwe verkoopstrategie van vele makelaars is ‘het bieden onder gesloten omslag’. Waar vroeger stilzwijgend een zogenaamde onderhandelingsmarge werd opgeteld bij de marktwaarde van een pand, is het momenteel steeds meer de gewoonte om een pand onder de marktwaarde aan te bieden. Dit zorgt voor meer kandidaten. En wekt zo de schijn dat het eigendom een grote interesse geniet. Wel is de procedure dat je meteen een éénmalig bod uitbrengt, liefst dan boven de vooropgesteld vraagprijs. Begrijpelijk dat kopers hier zelf niet op zitten te wachten.

Je bent nu verplicht om onmiddellijk het achterste van je tong te laten zien, zonder de mogelijkheid van een tweede kans of een tegenbod te krijgen. Bij Biddit, het online immoplatform van openbare verkopen mét advies van notarissen, zit dat helemaal anders. Daar kan het verschil tussen de twee hoogste biedingen maximaal €1.000 zijn. Wat maakt dat de schrik om te veel te betalen bij het bieden onder omslag er bij de meeste kopers goed in zit. Vandaar ook dat een juiste inschatting van het pand en vooral een nauwkeurige waardebepaling op jouw maat belangrijker dan ooit wordt. Zeker als de tendens van vandaag binnen een markt die zo onder druk staat nog lang aanhoudt. Of misschien zelfs nog toeneemt.

Wat is een woning eigenlijk waard? Het antwoord hierop is heel eenvoudig: “zoveel als de zot ervoor wil geven”, zoals dat dan heet. Begrijp me niet verkeerd. Het is niet omdat je de hoogste bieder bent, dat dit een overdreven bod is. Belangrijk is om te weten wat een bepaalde woning voor jou waard is. Hierbij spelen altijd verschillende persoonlijke factoren een rol: de gezinssituatie, woon-werk-verkeer, vrijetijdsbesteding, verbouwingsmogelijkheden of juist het instap-klaar zijn, enz... Allemaal factoren die voor iedereen anders zijn en de uiteindelijke aankoopprijs beïnvloeden. De marktwaarde van een pand - door vele makelaars gratis geschat - kan voor jou makkelijk lager of hoger liggen dan dat het eigendom voor jou waard is. Hou er wel rekening mee dat wanneer je koopt boven de eigenlijke marktwaarde de latere herverkoop met een ruime winstmarge minder evident zal zijn. Als je jouw waarde weloverwogen bepaalt, zal je bovendien altijd een goed gevoel aan je bieding overhouden. Zelfs als blijkt dat er later dan toch een hoger bod zou uitgebracht worden.

De huidige vastgoedmarkt staat inderdaad een beetje op z’n kop. En dit is wel degelijk in het nadeel van de kopers. Het bieden onder omslag zal voorlopig vooral een zegen zijn voor de verkopers. Maar ik merk ook dat heel wat kopers omwille van de aangehaalde redenen hieraan niet wensen of durven deel te nemen. Dat verkleint dan weer de groep van effectieve kopers en dat vergroot misschien jouw kansen. Tot slot nog een kleine tip; beperk je bod steeds in tijd. Niet enkel blijf je er dan niet oneindig aan gebonden, je verhoogt zo ook een beetje de druk op de verkoper.365 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page