top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverFilip De Greef

Koop een huis vooral niet té emotioneel

Bijgewerkt op: 15 okt. 2020
Onderzoek wijst uit dat bijna alle kopers al na enkele ogenblikken hebben beslist of ze de woning al dan niet willen kopen. Net zoals bij een date is de eerste indruk van kapitaal belang. Makelaars spelen hier handig op in. Vroeger werd al eens eenvoudigweg aangeraden om wafels of pannenkoeken te bakken bij de bezichtiging van een huis om zo het “thuisgevoel” te creëren. Vandaag doen verkopers dikwijls beroep op professionelen om hen bij te staan. Maar, een gouden raad: laat je hierdoor als koper vooral niet te veel misleiden.

Je kan het verkopers natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze hun eigendom zo goed mogelijk op de markt willen brengen. Hou echter steeds in je achterhoofd dat zo’n goed gevoel maar één aspect is van de woning. Daarom is het belangrijk dat je van al je verwachtingen een gedetailleerd lijstje maakt alvorens naar een bezichtiging te vertrekken. Zo verklein je de kans dat je een woning koopt, louter gebaseerd op een emotionele beslissing. Om dan pas later te moeten vaststellen dat je veel belangrijkere zaken zoals de staat van de nutsvoorzieningen, ligging, isolatiewaarde, uitbreidingsmogelijkheden enz. over het hoofd hebt gezien.

Andersom kan het natuurlijk ook. Het is niet zo dat de eerste indruk van bepalend belang hoeft te zijn. Je humeur van de dag, het weer tijdens het plaatsbezoek, de arrogante eigenaar, de verschrikkelijke meubels...deze aspecten spelen allemaal mee. Kijk bij elke bezichtiging je lijstje grondig na en tracht de irrelevante punten opzij te zetten indien de woning toch aan de meeste van je verwachtingen voldoet. Plan daarna een tweede bezoek en bekijk de woning dan eens door een andere bril.

Je hoeft ook geen medelijden te hebben met de makelaar, die voor de zoveelste keer voor jullie een bezoek organiseert. Het is zijn taak. En hij of zij wordt er in de meeste gevallen goed voor betaald. Voel je dus vooral niet schuldig. Kan je het niet laten? Koop dan als teken van appreciatie een ruiker bloemen of een flesje wijn. Veel makelaars zijn trouwens al heel tevreden met een leuke review op hun website of social media-kanalen.

Laat je evenmin opjagen door een bepaalde tijdsdruk. Want daar wordt vandaag, op de huidige vastgoedmarkt, handig misbruik van gemaakt. Vrees niet dat je een dergelijke woning nooit meer zal vinden. Er volgen meestal nog opties genoeg. Ben je er toch van overtuigd dat dit voor jou dé woning is, besef dan dat dit niet voor iedereen zo is. Tracht in die zin je enthousiasme wat te relativeren naar de prijs toe.

Vond je de woning die aan alle of de meeste van je verwachtingen voldoet, plan dan voor de aankoop nog een allerlaatste bezoek in met een onafhankelijke partij. Die is meestal veel objectiever, rationeler en ziet zaken die jij misschien niet zag. Laat dus maar weten wanneer je me nodig hebt.

De Aankoopcoach

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page