Vanaf 23 november 2022 is een asbestattest verplicht bij de verkoop van een woningen gebouwd voor 2001.
Hou er rekening mee dat samen met het asbestattest ook de verantwoordelijkheid voor het aangetroffen asbest overgaat naar de koper van het gebouw. Daarom is het belangrijk om dit attest goed door te nemen.
De wijze waarop het aangetroffen asbest moet verwijderd worden is afhankelijk van het soort asbest. Sommige varianten mag je zelf verwijderen en afvoeren (eenvoudige handeling). Hierbij moeten natuurlijk wel de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Het is tevens verboden om deze asbestuitvoeringen opnieuw te bedekken, te reinigen of te ontmossen. Ook mogen er geen zonnepanelen op een asbestdak geplaatst worden. Verder is er ook asbest dat enkel mag verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar. Afhankelijk van de hoeveelheid, de staat en de manier waarop deze asbestmaterialen moeten worden verwijderd kunnen de kosten hiervan al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Desondanks dat er voor particuliere eigenaars nog geen wettelijke deadlines zijn voor het verwijderen, moet asbest in slechte staat of als het ingeschoten zit en bij renovatie bloot komt verwijderd worden. De aanwezigheid van asbest heeft dus een grote impact op het gebruik en de mogelijkheden van je woning.
Gebruik daarom steeds het asbestattest bij de onderhandeling van de aankoop. Tracht de kosten voor het verwijderen van het aanwezige asbest zo nauwkeurig mogelijk in te schatten zodat je ze in mindering kan brengen van de vraagprijs. Het ideale scenario is natuurlijk dat het asbest verwijderd wordt door de verkoper en dit in de periode tussen de compromis en de definitieve akte.
Als je hierover verder nog vragen hebt hoor ik het graag.
Kommentare